ВЯРА ЕМИЛОВА: Селата изчезват от картата на Силистра

28.06.2021

"Тежко е отражението от управлението на ГЕРБ в Силистренска област. Разрухата и обезлюдяването в малките населени места са показател за състоянието на цялата държава. Това ни казаха жителите на Кайнарджа пред мен и колегите ми Стилиян Стойчев, Румен Ангелов и Сезер Нихат. " - С тези думи Вяра Емилова обрисува гледката по силистренските села след среща с жителите на с. Кайнарджа

Тя добави, че само преди 3 месеца е разговаряла с хората за техните проблеми, но за съжаление и към днешна дата те остават нерешени.

Емилова се възмущава от факта, че селата са обезлюдени и вижда няколко основни причини за този проблем. Основното според нея е безперспективността, до която са докарани малките населени места. "Не е нормално да липсва медицинска помощ и транспорт до областния център, а най-близката болница да е на 40 км." - добави още тя.

Водачът на листата маркира и основните решения и мерки, които БСП предлага, а именно:

"По отношение на здравеопазването в селата ще се търси решение за транспорт до областния център Силистра. БСП ще разчупи порочния модел в здравеопазването, известен като „Парите следват пациента”, който превърна болниците в печалбарски предприятия, а лекарите от лекуващи в администратори.

Освен това БСП ще преизчисли всички пенсии и това ще доведе до стабилен ръст от 25 – 30% на доходите на възрастните хора

По отношение на инвестиционните проекти, БСП е решена да осигури широк достъп на малкия и среден бизнес до евросредствата, в т.ч. и на дребните земеделски стопанства и фермите."

В заключение Вяра Емилова благодари на Румяна Стефанова и Даринка Йорданова за доброто посрещане и организация на срещата и бе категорична, че привличането на инвестиции в региона ще отвори и нови работни места, което ще подпомогне и мерките срещу демографския срив – хората ще имат работа, доходи и ще остават в родните си места, за да отгледат тук децата си.