ВЯРА ЕМИЛОВА: ГЕРБ ЗАТРИ ЦЕЛИ СЕЛА В СИЛИСТРЕНСКО

БСП ГОТОВА С РЕШЕНИЯ СРЕЩУ ОБЕЗЛЮДЯВАНЕТО НА СЕЛАТА, РАБОТА И ДОХОДИ ЗА ХОРАТА

Разрухата и обезлюдяването в малките населени места са показател за състоянието на цялата държава. Тежко е отражението от управлението на ГЕРБ в Силистренска област, констатира водачът на БСП – Силистра Вяра Емилова.

„Обезлюдени са цели населени места. В селата липсва медицинска помощ и транспорт до областния център”, коментира Вяра Емилова след срещи в селата  Посев, Войново и Средище в община Кайнарджа. 

Според Емилова сред големите проблеми на селата са липса на трудоустройващи програми за хората в предпенсионна възраст. 

"Цели села изчезват от картата на България. Няма млади хора и работа. Лекар посещава селото само когато има над 4 човека за преглед, а най- близката болница е на 40 километра разстояние”, посочи Емилова.

На срещите присъства и вторият в листата Стилиян Стойчев.

Вяра Емилова разясни на хората основните мерки в предизборната платформа на БСП, които ще облекчат проблемите.

По отношение на здравеопазването в селата ще се търси решение за транспорт до областния център Силистра. БСП ще разчупи порочния модел в здравеопазването, известен като „Парите следват пациента”, който превърна болниците в печелбарски предприятия, а лекарите от лекуващи в администратори. 

Освен това БСП ще преизчисли всички пенсии и това ще доведе до стабилен ръст от 25 – 30% надоходите на възрастните хора.

По отношение на инвестиционните проекти, БСП е решена да осигури широк достъп на малкия и среден бизнес до евросредствата, в т.ч. и на дребните земеделски стопанства и фермите. 

Привличането на инвестиции в региона ще отвори и нови работни места, което ще подпомогне и мерките срещу демографския срив – хората ще имат работа, доходи и ще остават в родните си места, за да отгледат тук децата си, каза още Вяра Емилова.