Атанас Костадинов: Повече отвсякога България има нужда от спешни действия и разумни решения

04.11.2021 г.

„Измина по-голямата част от предизборната кампания и това, което виждам в по-малките населени места и общини от областта е, че имат много сходни проблеми: недобро покритие с транспортна мрежа, проблеми с достъпа през зимните месеци, ограничено предлагане на обществени услуги“, сподели на среща с граждани Атанас Костадинов, водач на листата на „БСП за България“ в 20 МИР. Той продължава обиколките си в областта, заедно с кандидатите за народни представители.

„Целта ни е да достигнем до всяко населено място и да се срещнем с възможно най-широк кръг от хора. Осъзнаваме, че ситуацията в страната е критична и здравеопазването ни е на ръба, но, спазвайки всички противоепидемични мерки, няма да се откажем от обществения си дълг. Подкрепата в трудни моменти е жизнено важна за всеки човек, особено сега. Нека не отказваме добра дума, кратка среща или оказване на помощ“, призова Костадинов. 

На въпрос, поставен по време на среща с граждани в Силистра, той заяви, че областта е на едно от последните места по своя принос към БВП. Няма значително нарастване на преките чуждестранни инвестиции; висок е средният коефициент на безработица, нисък е средният коефициент на заетост. „Недопустимо години наред стопанските възможности предоставени от река Дунав и възможностите за трансгранични стопански отношения остават неоползотворени“, добави още Атанас Костадинов.

Селското, горско и рибно стопанство са важен сектор в икономиката, с принос от 32,7 % в произведената продукция и 17,5 в заетостта. Ръстът на селското стопанство е над средния за страната. Благоприятното съчетания на почва и климат са предпоставка за развитие на земеделието, а дългогодишните традиции в растениевъдството и животновъдството обуславят селското стопанство като приоритетен отрасъл.
            Важна роля за развитие на растениевъдството имат хидромелиорациите. Основен проблем е лошото техническо състояние на изградените напоителни полета. Напоителните системи Попина, Айдемир и Силистра не работят поради амортизация и частично разрушаване. За съжаление, площите, които са обезпечени с поливни инсталации вече са твърде малък процент от всички обработваеми такива в страната.

Единствено „БСП за България“ предлага решение за критичните проблеми във всяка една сфера. В сектор „Земеделие“ години наред има нерешени проблеми, които пречат на различните отрасли да се развиват и да бъдат конкурентноспособни на европейските и световни пазари. Конкретните структурни реформи заложени в плана на БСП са:

- Създаване на единен поземлен регистър. В момента няма такъв, в следствие на което се губи връзката между държавните и общинските структури в сектор Земеделие от една страна, и земеделските ползватели от друга.

- Създаване на регистри на собствениците и ползвателите на земя. Пълна и актуална информация за сключени договори (наем, аренда).

- Създаване на предпоставки за сключване на договори за цялата стопанисвана земя, като по този начин „белите петна“ се изключат като елемент на споразумения за ползване на земята.

- Целева финансова подкрепа относно интензивните подотрасли в земеделието, а именно: зеленчукопроизводство (в т.ч.  оранжерийно зеленчукопроизводство), овощарство, лозарство, животновъдство.

- Държавна подкрепа за възстановяване на българския горски фонд.

Повече отвсякога България има нужда от спешни действия и разумни решения за справяне с кризите в различните сектори. Затова на 14.11 е важно, хората да ни подкрепят и да гласуват с №33. Аз разчитам на разума на всеки и съм убеден, че този път, хората няма да се подведат, каза Атанас Костадинов.