Атанас Костадинов: Проблемът с регионалното депо за отпадъци в Силистра се превръща в криза за всички жители на областта

02.11.2021 г.

Водачът на листата на „БСП за България“ в Силистра Атанас Костадинов споделя експертно мнение относно един от най-належащите за решаване проблеми в крайдунавския град, а именно – кризата в регионалното депо за отпадъци.

„Според Закона за управление за отпадъците се създават регионални сдружения на общините, представляващи се от техните кметове и провеждащи общи събрания, на които се решават въпроси свързани с управлението на отпадъците-събиране, извозване и изхвърляне  в едно регионално депо с няколко места, наречени клетки. Такова регионално депо с три клетки има и Силистра, и то обслужва шест общини. Според закона, всяка община трябва да прави отчисления на тон депониран отпадък в специална банкова сметка ежемесечно, като парите се използват за инвестиции в управлението на отпадъците- изграждане на нови клетки или закриване, рекултивиране, на стари. Разходите по инвестициите се разпределят пропорционално на населението, а парите се отпускат от компетентния орган-директорът на РИОСВ Русе. Ако някоя от общините спре да внася отчисления, той блокира сметката и не ги отпуска по искане на неизрядната община, какъвто е и случаят в Силистра. Длъжници се оказват общините Дулово и Силистра, като община Силистра е спряла да внася отчисления още през 2016 г. и дължи над 3 млн. лв.“, споделя Атанас Костадинов.

Той добавя, че проблемът е в това, че капацитетът на клетките на депото й е изчерпан, а нова клетка не може да се построи поради блокиране на сметката и липса на средства. Той е поставен на заседание на общото събрание през 2017 г. Директорът на депото докладва, че клетка едно е запълнена( част от нея със софийски боклук), много над капацитета си и не се ползва, а отпадъците се депонират в клетка две. Според прогнозите капацитетът на клетки две и три ще бъде изчерпан след около три години, тоест през пролетта на 2020. Въпреки това, през 2020 продължава депонирането на отпадъците в тези клетки, като номер две отдавна е препълнена и с изчерпан капацитет, въпреки, че на общото събрание през 2019 е акцентирано върху спешната нужда от изграждане на клетка 4. Според специалисти капацитетът на клетка три ще бъде изчерпан до няколко месеца, а един от проблемите е, че достъпа до строителната площадка на клетка 4 минава през клетка 3 и затова тя не може да се използва на 100 %. Пълното ѝ запълване не само ще ограничи достъпа ѝ, но и директорът на РИОСВ-Русе може да забрани депонирането на отпадъци в депото. Това може да наложи депонирането на отпадъците да става в други общини, което ще оскъпи размера на такса смет. Това налага спешно да се търсят пари за изграждане на нова клетка 4. Необходимата сума е малко над 3 млн. лв, а никоя от изрядните общини не иска да понесе товара на неизрядните платци.

Общото събрание взима решение да упълномощи кмета на Силистра да проведе работна среща с МФ и МОСВ, но от МФ отказват с аргумента, че няма условия за отпускане на средства от централния бюджет, а от МОСВ дават съвет да се повишат размерите на данъците и таксите. Проблемът е, че държавата повишава размера на отчисленията ежегодно, а промени в размера на данъците и таксите в Силистра не са правени от 2008. Освен това, дори повишаването на данъците и таксите не би било достатъчно да се осигурят пари за заплащане на дължимите отчисления.

Кметът на Силистра прави опит да убеди шефа на РИОСВ да отпусне средства за изграждане на клетка 4 и без да са платени дължимите суми, но той отказва и напомня, че община Силистра дължи вече над 3 млн лв. В допълнение, глобява община Силистра за неизпълнение на задължението и да внася отчисленията с акт за 30 хил. лв.

Общото сдружение и община Силистра възлагат на проектанта изпълнил проекта за реализация на клетки две и три да изготви актуализация на плана за експлоатацията им, така че да може да се депонират повече от предвиденото отпадъци. Поръчката е на стойност 9000 лв. без ДДС.

Към януари 2021г. строежът на клетка 4 все още не е започнал. На последното Общо събрание на общините е взето решение да се продължава с опитите за намиране на средства за финансиране с контакти и писма до министерствата. Засега опитите удрят на камък.

„Пример за успешен опит за такова финансиране е община Петрич. През 2019г. тя успява да получи от държавата финансиране за изграждане на четвърта клетка, а парите са осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда – ПУДПООС“, споделя Атанас Костадинов.

Припомняме, че водачът на листата на социалистите в Силистра, обяви, че ще направи карта с всички „горещи“ проблемни точки в областта, в четири направления – незаконни сметища, населени места с проблемно водоснабдяване, места с незаконна сеч и такива с нарушено биоразнообразие и околна среда, които да бъдат в основата на приоритетите, по които ще работи през следващите четири години като народен представител.