Атанас Костадинов: Потенциалът на р. Дунав не се използва и основната вина за това е на държавата

31.10.2021 г.

„Държавата е сляпа за огромните ползи, които може да донесе река Дунав за икономиката и културата на областта, както и на България като цяло. Дунав може да бъде не само граница, но и източник на благосъстояние, чрез подобряване на мобилността и транспортните връзки, насърчаване на по-широкото използване на възобновяемата енергия, насърчаване на дейностите в областта на културата и туризма, инвестиране в хора и умения, увеличаване конкурентоспособността на предприятията“, заяви Атанас Костадинов, водач на листата на „БСП за България“ в 20 МИР - Силистра.

Той добави, че „за да оползотворим максимално икономическия и културен капацитет на реката, ние трябва да престанем да я виждаме само като граница, а да започнем да гледаме на нея така както я виждат европейците: като главна улица на Европа и най-дългата туристическа дестинация, най-дългата водна и транспортна артерия и най-дългата велоалея. Дунав е неизчерпаем източник на енергия и на вода за земеделието, както и универсален път за образование и култура. Не на последно място, реката е източник на биоразнообразие и природна красота- естествени ресурси за развитие на туризма“.

Река Дунав е природно богатство, което при правилна държавна политика може да даде най-голям ръст на БВП, смята водачът на листата на социалистите Атанас Костадинов. Според него, за тази цел е необходимо да се изработи стратегия, както и специален закон за река Дунав, нейното крайбрежие и зона за влияние.

От няколко години БСП Силистра разработва стратегия за превръщането на Дунавска Добруджа в привлекателна туристическа дестинация „Дунавска перла”. Този регион има богата история, култура и природни дадености, годни да оформят един атрактивен и достъпен туристически продукт. Дунавското крайбрежие може да се превърне в един модерен и достъпен пристан за плавателни средства от цяла Европа. Така българските и чуждестранни гости на дунавските градове ще могат да се насладят както на културата от минали епохи, така и на съвременните ни достижения.

„Категоричен съм, че ще работя за реализирането на всички тези цели и за да могат Силистра и целият дунавски регион да заемат своето достойно място на икономическата и културна карта на България. Река Дунав е национално богатство, което ще донесе просперитет, ако бъде правилно използвано, но за това са нужни както законодателни промени, така и промени в нагласите на държавните институции, които досега спъваха всяка икономическа инициатива в региона. С далновидна политика това може да се промени и от един от най-бедните региони в Европейският съюз да се превърнем в развит район“, заяви Костадинов.