ВЯРА ЕМИЛОВА: Данъчни облекчения за семействата с деца, увеличаване на размера на майчинството и еднократна помощ при раждане

26.03.2021

„Често говорим с много млади хора, родители от Силистра, които искат да останат в родния ни град, да работатят и да отгледат децата си тук. Липсата на работа и доходи се посочва като основен проблем пред тях, да осъществят мечтите си”, смята Вяра Емилова, водач на БСП – Силистра. „Нашата цел е да осигурим перспектива за младите хора да остават в България, в частност и в малките погранични райони като Силистра. За тази цел те трябва да бъдат подпомогнати от държавата” – сподели още тя.

Тя припомни, че БСП предлага предоставяне на еднократна помощ при раждане - за първо дете - 500 лв., за второ - 1000 лв., за трето - 1500 лв. и предоставяне на еднократна помощ в размер на 6500 лв. за всяко второ и трето дете на осигурени за минимум 24 месеца назад родители. Увеличаване размера на майчинството през втората година до размера на минималната работна заплата - от 380 лв. на 650 лв. през 2021 г., като с тази мярка ще бъдат подпомогнати над 60 000 майки в цялата страна, също е приоритет в програмата на левицата.

«Много са семействата с финансови затруднения в началото на всяка учебната година», споделят присъстващи на срещите. Предложенията на БСП в тази област са предоставяне на еднократна помощ от 250 лв. в началото на учебната година за всички деца от I до IV клас, като с това предложение ще бъдат обхванати 120 000 деца, като социалистите предлагат и безплатни учебници за всички ученици от 1 до 12 клас, което ще обхване 581 300 деца.

 „Близо 800 000 семейства в страната ще се възползват ако бъде прието предложението за необлагаем минимум от 500 лв. месечно за всяко дете - ненавършило 18 години, като тази мярка се прилага само за работещите родители. «Със социалната политика на БСП, повече млади хора ще намерят смисъл да останат и живеят в България. Очаквам младите хора да ни подкрепят на 4 април с номер 4 в интергралната бюлетина.”, каза Вяра Емилова-водач на листата на БСП за Силистра.