Момчил Неков се срещна с лекари в Силистра

15.10.2019

Кандидатът за кмет на община Силистра Момчил Неков се срещна с лекари от Многопрофилната болница за активно лечение – Силистра и от Градската поликлиника. Лекарите обясниха ситуацията в МБАЛ с това, че отвън сградите са ужасни,  отделенията изглеждат добре и  въпреки че не разполагат с най-модерната техника, специалистите, които работят там, са високо квалифицирани. "Проблем обаче е, че тези квалифицирани специалисти бягат от града, защото заплатите им са твърде ниски, а условията за работа – недостатъчно добри. Голяма част от персонала е в пенсионна възраст, но заради недостиг на лекари и медицински сестри, продължават да работят", обясниха те. Според лекарите ситуацията е много по-страшна и тревожна, отколкото изглежда отстрани. "Кадровата криза е силно осезаема и това ще стане видно за всички до една година, когато ще е твърде късно, за да се спаси болницата", споделиха още лекарите. те добавиха, че освен липсата на персонал, пациентите също намаляват всяка година заради лошите условия в болницата, въпреки клиничните пътеки. "Липсват например средства за вътрешна мрежа за газификация на сградите. В АГ отделение има една единствена тоалетна, която трябва да използват всички пациенти деца и техните родители", казаха още силистренските лекари.

За да се справят с тази тежка ситуация, лекарите и Момчил Неков обсъдиха възможни решения. В краткосрочен план, за да бъдат привлечени лекари и медицински сестри,  Неков се ангажира с финансиране на специализации и курсове за повишаване на квалификацията от общината,  настаняване в общински жилища и договори за финансиране на студенти. "Може да се открие и специалност за подготовка на медицински сестри във филиала на Русенския университет, който се намира в Силистра. Трябва да се инвестира в закупуването на модерна медицинска техника, както и да се кандидатства по проекти за енергийна ефективност", обясни кандидатът за кмет.

“Тези мерки трябва да се вземат много спешно, за да могат жителите на община Силистра, техните деца и родители да продължат да се лекуват в МБАЛ – Силистра, а не да  изминават стотици километри при всеки болничен симптом, защото всеки един е потенциален пациент”, заключи Момчил Неков.