Стоян Мирчев: ГЕРБ използват европейски средства, за да си правят предизборна кампания

Апр 11, 2019 СИЛИСТРА Новини БСП 0 3120

11.04.2019

„ГЕРБ недопустимо използват държавни и европейски пари, за да си правят предизборна кампания”. Това каза в Силистра народният представител от ПГ на „БСП за България” Стоян Мирчев. „Не може министър, който обяснява за евросредства по дадена програма, които ще дойдат в региона, да бъде заобиколен от рекламни материали и транспаранти на политическата сила, все едно е партийно мероприятие”, коментира още Мирчев. Той подчерта, че срещата на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова е била точно такава. „Министър Аврамова обяви как по ОП „Околна среда” ще се дадат близо 80 млн. лева в региона. Искам да припомня, че заради едно друго подобно управленско решение преди време – за пречиствателната станция в града, която от 40 млн. лева, скочи двойно – на 80 млн., в момента силистренци плащат една от най-скъпите питейни води в страната”, допълни Стоян Мирчев.

Мирчев не пропусна да отбележи и решението на ЦИК за разпределенията на квотите в РИК, като подчерта, че в Силистра БСП е ощетена откъм представителство именно по този начин. „Всичко това го казвам, за да се знае, че се подготвя голяма манипуация на изборите, която ще се осъществява от коалицията ГЕРБ и ДПС, с мълчаливото одобрение на Обединени патриоти”, обясни народният представител от левицата.

Стоян Мирчев коментира и политическия десант от страна на ГЕРБ през последните месеци в Силистра. „Разбирам, че политическия интерес от страна на ГЕРБ е огромен, особено поради спецификата на този регион, в който влияние има и ДПС, но искам да попитам: Какво направиха ГЕРБ за Силистра през тези 10 години управление, за да идват сега и да обещават отново?”, попита Мирчев. Той обясни, че на снимката от последното мероприятие на ГЕРБ, освен Цветан Цветанов, заради когото България е осъждана неколкократно в Страсбург и е централна фигура в скандала „Апартаментгейт”, стои и Янка Господинова – кмет на Алфатар, за която има решение на КОНПИ, че е в конфликт на интереси. „Имаме решение на КОНПИ, че кметът на Алфатар е в конфликт на интереси, което е потвърдено на първа инстанция в съда. Сега г-жа Господинова обжалва на по-горна инстанция и се опасявам, че докато се произнесе и следващата инстация, нейният мандат ще е свършил. Така ще се окаже, че община Алфатар е била управлявана 4 години от човек в конфликт на интереси”, подчерта Стоян Мирчев.

Председателят на ОблС на БСП Георги Кирилов коментира темата с обществените поръчки в някои общини. „Регионалният министър се похвали, че в момента се усвояват над 8 млн. лв. за 4 проекта за строителство и ремонт на училища и детски градини. Оказва се, че ремонтът на СУ „Васил Левски“ в Дулово и строителство на нова детска градина в същата община, за които са отделени европейски средтсва в размер на 3.5 млн. лв., се изпълняват от фирми, свързани с напусналия депутат от ГЕРБ Делян Добрев”, каза още  Кирилов. Той подчерта, че все по-чести стават случаите на заплахи към хората за уволнение и саморазправа от страна на представители на ГЕРБ. ”Няма да допуснем подобно отношение към хората. За всяка заплаха, ще подаваме сигнал към прокуратурата”, категоричен беше лидерът на БСП-Силистра.