Бизнесът в Силистра към БСП: Ако се увеличат доходите на хората, ще се решат много проблеми

Окт 11, 2018 Новини Избори 0 1553

11.10.2018 г.

 „В строителния бранш проблемите са от липсата на кадри- до корупционни практики. 90% от поръчките се печелят от пет фирми в България. Държавата пречи в момента с пълна сила, от НАП до инспекциите. Това, което БСП са направили с „Визия за България“ е добре, защото е нова стратегия за развитието на държавата. Има едно основно нещо, което може да даде решение на цялата Визия - трябва да се увеличат доходите на хората, за да не бягат от страната“. Това казаха представителите на бизнеса в Силистра на среща с депутати от ПГ наа „БСП за България“ по време на представянето на „Визия за България“. „Вдигането на заплатите ще повиши и стандарта на живота, а това ще върне много от заминалите в чужбина“, казаха още бизнесмените.   Те попитаха- защо една обществена поръчка, ако е спечелена в Силистра, трябва да я изпълнява фирма от Благоевград. Бизнесът обясни, че реалната средна заплата у нас е доста по-ниска, защото много голяма част от българите взимат много ниски заплати, но усреднено с тези в IT сектора, се вдига изкуствено границата. Работодателите в Силистра обясниха, че за производството на един продукт в България, ако се дава 1 лев, то в Германия същият продукт ще струва в пъти повече, което дава и висок жизнен стандарт, и възможности на хората. Те поискаха да се спре практиката- една и съща фирма, с една и съща техника и банкова гаранция, да взимат безброй обществени поръчки.

 Драгомир Стойнев: Ние искаме отворена икономика, в която младите хора да имат перспектива тук

„Визия за България“ е отворен документ за развитие. Ние искаме отворена икономика, в която младите хора да имат перспектива тук. Нашата амбициозна задача е България да тръгне по нов път. Нашата основна цел е държавата да е гарант за сигурността на хората, на образованото, здравеопазването и партньор на бизнеса." Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в Силистра на представянето на „Визия за България“ пред бизнеса в града. Той добави, че в момента един от основните проблеми е демографската криза, но и  бягството на млади хора от България.  „ГЕРБ непрекъснато говорят, че държавата едва ли не цъфти. Истината е, че по начина, по който се развиваме, няма да има перспектива. На нас ни трябва ръст на преките чуждестранни инвестиции", каза още той. По думите му са нужни квалифицирани кадри в страната. 

Петър Кънев: Икономическият модел у нас е изчерпан

„Защо тръгнахме да правим Визията? Тя е микс от идеи. Нарочно поставихме нещата в платформа, за да има дебат. Ние сме изчерпани като икономически модел за развитие. ГЕРБ работят само със собствени факти“.  Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ и председател на икономическата комисия в НС Петър Кънев.  Според него истината е, че около 5 милиарда лева влизат в България от мигрантите ни. "Ние не вървим нагоре. Ако не са парите от тези българи в чужбина, ние бихме били много зле“, каза още той.

 Весела Лечева: Каква икономика ще имаме, когато свършат еврофондовете?

„Записали сме в програмата ни, че сигурността и спокойствието на бизнеса е изключително важно. В България цялата икономика се базира на обществени поръчки и еврофондове. Преките чуждестранни инвестиции са се сринали, защото инвеститорите нямат сигурност и спокойствие у нас. Ние залагаме на предвидима бизнес среда и модерно управление“, каза пред бизнесмените от Силистра зам.-председателят на ПГ на „Визия за България“ Весела Лечева. Тя констатира, че бизнесът се оплаква в цялата страна от натиск, и нерегламентирани практики. „Каква икономика ще имаме и какво производство след няколко години, когато свършат еврофондовете?“, попита Лечева.

 На срещата присъства и народният представител от левицата Стоян Мирчев. По думите му системите в държавата не работят. Той добави, че за всеки регион ще има отделна визия. „Тези проблеми, които са за София, не са същите като в Силистра. Тук градът е в демографска катастрофа. Бизнесът не може да намери и кадри. Решенията, които предлагаме, са мащабни. Но и поради тази причина, искаме мнението на хората"- заключи Стоян Мирчев.