Проф. Христов в Силистра: С настоящия политически и икономически модел сме обречени на посредственост

Стоян Мирчев: Войната на петродолъра срещу света ще продължи да ескалира напрежение

“Прости рецепти за решаване на сложни проблеми няма, но първата крачка е тяхното адекватно и действително осъзнаване”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” проф. Иво Христов на среща с граждани в Силистра. Той гостува в дунавския град по покана на народния представител Стоян Мирчев, за да представи книгата си „Пред пепелището на нестаналото българско общество”. „Въпреки огромното многообразие от информационни източници, все повече хора искат да разберат, какво точно ни се случи, как стигнахме дотук, какво стана, че днес младите хора на Силистра ги няма, а населението на града от 78-80 хиляди е намаляло до приблизително 30 000 жители”, каза още народният представител .

„Безкръвен преврат, който върна България от първия в третия свят. Разкъсани вериги на солидарност, разпад на всички социални връзки, демографска катастрофа, която удря гръбнака на българската цивилизация. Това е „несъстоялото се българско общество”, обясни проф. Христов. Той каза, че България се управлява от клептократска класа, а българския капитализъм описа като периферен, компрадорски и държавно клиентелистки. „Примитивната структурата на българската икономика няма нужда от сложни хора, следователно няма нужда от развито образование, а като няма развито образование, защо да има здравеопазване?”- попита той. Според него корупцията е сърцевината на тази система, затова борбата с нея ще бъде само на думи и никога на дела.  Иво Христов бе категоричен, че със сегашния политически и икономически модел, ние сме обречени. „ Спешно трябва да се разбере, че този модел не може да се реформира, трябва коренна промяна”, каза още той.

“България трябва да се пази да не бъде „опърлена от геополитическия огън”, подчерта народният представител. Той добави, че Сирия е важна като точка, защото на нейна територия се сблъскват интересите на геополитическите сили. „В морето пред Сирия се намират най-големите открити газови находища – „Левиатан” и „Давид”. Който ги контролира и владее, може да обърне световните енергийни баланси”, допълни той.

Стоян Мирчев допълни, че войната на петродолъра срещу света ще продължи да покачва напрежението в региона.