Петър Курумбашев: Изграждането на мост Силистра - Кълъраш е напълно по силите на България и Румъния

14.04.2018

„Напълно по силите на България и Румъния е да изградят не само Силистра – Кълъраш, а няколко моста над Дунав. Обидно е, че в Германия има 34 моста на средно разстояние 5 км, а в България мостовете са два на разстояние 300 км един от друг. Дори и без европейско финансиране, изграждането на моста Силистра - Кълъраш може и трябва да започне като проект на двете държави. Това може да се случи, например, със създаването на съвместна проектна компания, чрез която да се кандидатства за финансиране от Европейската инвестиционна банка. Нейната функция е именно такава - да финансира държави проекти, представляващи голям публичен интерес“. Това заяви в Силистра Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, който съвместно с БСП - Силистра и Граждански съвет „За Силистра“ инициира среща по темата с експерти, жители на областта и представители на румънските общини Слобозия и Кълъраш. 

„Хубаво е двете държави да заявят ясно и как ще се развива тяхната пътна инфраструктура, за да не повторим случилото се при изграждането на моста Видин - Калафат. От румънска страна инфраструктурата там е добра, но България има да свърши още доста работа по път Е79“, каза още Курумбашев.По думите му изграждането на моста ще стимулира развитието не само на търговията и туризма, но и ще се превърне в най-добрата сухопътна връзка между Русия и Турция. „От друга страна, мост Силистра - Кълъраш ще разтовари значително трафика Русе - Гюргево, където 10-километровите опашки от камиони създават сериозни затруднения. Не виждам някой в България или Румъния да е възразил срещу необходимостта от този  мост и се надявам, че в най-скоро време този проект най-накрая ще излезе от сферата на споразуменията и обещанията“, каза още Петър Курумбашев. 

По думите на кмета на община Слобозия Адриан Мочианиу е много жалко, че до момента са провеждани много разговори по темата, но за съжаление, намеренията за построяване на мост Силистра - Кълъраш са останали в много начален стадий. „Ползите от изграждането на моста са за целия регион“, допълни Мочианиу.